W ostatni wtorek marca Uczestniczki ścieżki gastronomicznej projektu Furtka do nowych możliwości odwiedziły restaurację Nordowi Mol w Celbowie koło Pucka, aby pod okiem specjalistów uczyć się przygotowywania tradycyjnych potraw kaszubskich. Dania kuchni regionalnej w ostatnich latach cieszą się coraz większą popularnością, czego dowodem może być zaskakująco szybki rozwój restauracji Nordowi Mol, która powstała całkiem niedawno, bo w 2006 roku. Ze względu na rosnącą liczbę klientów lokal aktualnie jest rozbudowywany, aby pomieścić wszystkich odwiedzających, którzy zwłaszcza w weekendy tłumnie goszczą w lokalu w poszukiwaniu m.in. właśnie tradycyjnych potraw kuchni kaszubskiej. Dzięki życzliwości właścicieli restauracji sześciosobowa grupa naszych Uczestniczek przygotowujących się do pracy w gastronomii, mogła odwiedzić lokal i w ramach spotkań z ekspertami branżowymi wziąć udział w pokazie kulinarnym, podczas którego wspólnie przygotowywaliśmy wybrane kaszubksie potrawy. Najwięcej emocji wzudziła bez wątpienia czernina, czyli tzw. czarna polewka. Niektóre z Pań miały wiele oporów przed skosztowaniem tego specjału. Jednak do odważnych świat należy 🙂 Dla nieugiętych jako pocieszenie przygotowaliśmy dodatkowo Kaszubski Eintopf, czyli zupę z marchwi. Jako danie główne Szef zaproponował nam Kaszubskie frikasy, czyli potrawkę z kurczaka w sosie cytrynowym. Dobry wybór – wszystkim bardzo smakowało, a do tego jak się okazało całkiem nietrudne w przyrządzeniu. Nie zabrakło oczywiście deseru – Kuch z jabkoma wiedno smaczi. Palce lizać! Wizyta w Celbowie i szkolenie z zakresu potraw kuchni kaszubskiej to ostatni element przygotowania naszych Uczestniczek do rozpoczęcia praktyk zewnętrznych, na które Panie ruszają pierwwzego kwietnia. Życzymy powodzenia! Jednocześnie dzięujemy restauracji Nordowi Mol za gościnę a Szefowi oraz pracownikom za ogromną otwartość i życzliwość!