Rozpoczyna się wyjątkowa wyprawa kajakowa Jacka Pałubickiego z Rumi, który promuje w ten sposób zbiórkę funduszy na rzecz Domu Samotnej Matki w Matemblewie.

Jacek Pałubicki spróbuje samodzielnie przepłynąć ponad 2 000 kilometrów. Głównym wyzwaniem podróży jest przełamanie żwawego nurtu Warty i dopłynięcie pod prąd do samych źródeł jednej z największych polskich rzek. Podczas tej pionierskiej eskapady, Jacek chce odkrywać Polskę na nowo, obcować z dziką przyrodą, każdego dnia poszukiwać nowych przygód. Jednym z celów podróży jest także popularyzacja szlachetnych działań Domu Samotnej Matki Caritas w Gdańsku Matemblewie i zbiórka środków na potrzeby remontu niniejszego ośrodka.

Misją Domu Samotnej Matki jest niesienie pomocy kobietom ciężarnym, które nie mają własnej rodziny, znajdują się w trudnej sytuacji życiowej, a także ratowanie życia ludzkiego i wskazywanie młodym matkom radości rodzicielstwa. Celem jest także prowadzenie profilaktyki i edukacji młodych dziewcząt znajdujących się w trudnej sytuacji oraz organizowanie kursów i konferencji dotyczących naturalnego planowania rodziny.

Do tej pory Dom Samotnej Matki otoczył już setki mam i dzieci opieką prawną, psychologiczną, duchową oraz socjalną.

Jacek jest od zawsze zakochanym w Polsce poszukiwaczem przygód, który nieustannie szuka zastrzyku adrenaliny. Tym razem przyszła pora na podróż wodną, która ma pomóc w zebraniu środków dla Domu Samotnej Matki w gdańskim Matemblewie – napisał o wyprawie „Gość Gdański”. – Postanowił, że jego wyprawa „Na otwartym nurcie” będzie miała również wymiar charytatywny. Będzie zachęcał do wsparcia Domu Samotnej Matki prowadzonego przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej przy sanktuarium Matki Bożej Brzemiennej w Matemblewie.

– Szczególnie chcę płynąć dla tego domu, aby wesprzeć dobro, które tworzy się tam każdego dnia, i zdobyć pieniądze na poprawienie warunków życia mam oraz dzieci stawiających swoje pierwsze kroki – wyjaśnia.

Cały artykuł można przeczytać tutaj: www.gdansk.gosc.pl/doc/6401507.Na-otwartym-nurcie-dla-Domu-Samotnej-Matki