Kolejne warsztaty o zdrowym odżywianiu za nami. Tym razem bohaterem zajęć został zdrowy BANAN. Każdy z nas doskonale wie, jak on wygląda i smakuje. Ale nie wiedzieliśmy, jaką drogę przebywa, by w ostateczności zagościć w polskich sklepach, a tym samym, w naszych domach. Byliśmy bardzo ciekawi, jakie przygody czekają na banana w jego podróży do wielu domów na świecie. Zajęcia te przeprowadziliśmy w ramach programu  Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.

 Na pierwszą część zajęć – quiz- czekaliśmy najbardziej. Chcieliśmy jak najwięcej się dowiedzieć i słuchaliśmy uważnie, kiedy nasze ciocie opowiadały ciekawostki „z życia banana”. Wiemy już, że są to najbardziej popularne owoce na świecie. Zgodziliśmy się z tym zdaniem, a Julka nawet stwierdziła, że: „Ja to banany mogłabym jeść codziennie. Są po prostu super”. Nie wiedzieliśmy jednak, że potrzeba ciężkiej pracy wielu ludzi na plantacjach bananów, by mogły one dojrzewać w odpowiednich warunkach. Kolejną ciekawostką było to, ile kilogramów tych „uśmiechniętych” owoców zjada przeciętny Polak w ciągu roku. Wiecie? Otóż jest to…6 kg! Nowością było dla nas też to, że banany swój żółty kolor nabierają w specjalnych dojrzewalniach, zanim pojawią się na sklepowych półkach. Tego nie wiedzieliśmy. Nie mogło zabraknąć też wiedzy na temat korzyści płynących z jedzenia bananów. Poszukaliśmy trochę informacji, którymi mogliśmy podzielić się z kolegami i koleżankami. Teraz wszyscy będą pamiętać, że banany korzystnie wpływają na pracę serca obniżając poziom cholesterolu. Kolejna wiadomość ucieszyła wszystkich tych, którzy mają problem ze snem – banany ułatwiają zasypianie, bo wpływają na dobre samopoczucie i zapewniają zdrowy, dobry sen. Koszmary już nikomu nie będą straszne! O tym, że banany dobrze wpływają też na pamięć wiedzieli głównie nasi starsi koledzy i koleżanki. Ciekawe, czemu nie zdradzili nam tego sekretu wcześniej? 

 Po takiej dawce wiedzy przyszedł czas na smaczną przerwę. Czekał na nas bohater warsztatów – banan – w różniej postaci. Jedni od razu sięgnęli po zdrowy owoc, inni woleli napić się bananowego soku. Ale widząc, jak wszyscy zajadają się owocem, sami szybko się skusili. Po takiej zdrowej przekąsce mieliśmy jeszcze więcej energii na dalszą zabawę.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

-Kasztany-