Asertywność kojarzy nam się z odmawianiem i jest to jak najbardziej słuszne skojarzenie.
W codziennym życiu nie raz stajemy przed pytaniami:
pożyczyć swoje notatki z zajęć komuś kto ostentacyjnie manifestuje, że nie zamierza chodzić na wykłady? Czy zdecydowanie egzekwować swoje prawa jako klient który zapisał się i zapłacił za kurs językowy a w ramach niego nie otrzymał podręczników? Czy poprosić o pożyczkę czując , że należy mi się ona za pracę którą wykonuje sumiennie i z zaangażowaniem? Czy w kinie zwrócić uwagę komuś kto w sumie przyszedł na film tylko po to, by w trakcie seansu rozmawiać przez telefon? Czy w trakcie koloni bierni pozwolić dziecku na coś, co nie koniecznie jest dla niego właściwe tylko dlatego, że nie potrafię być dla niego autorytetem i mu tego zabronić?

Tego odmawiania się dziś uczyliśmy, staraliśmy się także nazwać to, co w danym momencie czujemy, dlaczego tak naprawdę odmawiamy w niektórych sytuacjach. Zastanawialiśmy się też nad takimi sytuacjami gdy nasza odmowa psuje nasze relacje rodzinne, przyjacielskie. Nie uczyliśmy się kalkulacji życiowej a myślenia – tego by w decydujących, a także tych codziennych sytuacjach, zawsze przeanalizować co daną odpowiedzią stracimy a co zyskamy.

Pytaliśmy o to, czy są takie sytuacje w których odmowa jest błędem. Jeśli tylko nasza postaw nie jest wynikiem niechęci , lenistwa a wynika z naszych przekonań, z potrzeby bezpieczeństwa, z obrony naszych praw, odmowa przyniesie nam więcej pożytku. Tego trzeba się uczyć z myślą o sobie, odmawianie nie jest łatwe, może się wiązać z poczuciem winy: odmawiam więc kogoś ranie, zawodzę, psuje coś w naszych relacjach dlatego warto swoją odmowę motywować, jeśli ktoś nas szanuje i naprawdę mu na nas zależy, powinien naszą odmowę przynajmniej spróbować zrozumieć.

Nad tymi wszystkimi pytaniami zastanawiali się dziś na Jesionowej wolontariusze Caritas w ramach Szkoły Wychowawców, którą poprowadziła Ewa Koper. Następne warsztaty z tego cyklu już za miesiąc. Teraz wolontariuszy czeka trochę pracy, do wielu działań Was zapraszamy więc jeśli coś z tego co Wam proponujemy nie będzie Wam odpowiadało, na coś nie będziecie mieć czasu, siły lub ochoty to proszę o szczerość. Jesteście przecież po warsztatach z asertywność:)