Jak napisał Kohelet: „Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem. Czas płaczu i czas śmiechu, […] czas milczenia i czas mówienia […] czas dzień dobry i czas … do widzenia.”

Dzień 29 października przejdzie do wspomnień Naszego Domu, jako czas pożegnania Pani Dyrektor Anny Kostusik… bo przyszedł czas na nowe wyzwania.

Uroczystość pożegnania, to chwile wielkich wzruszeń, bo nikt chyba nie lubi rozstań, chociażby miały najpiękniejszą oprawę. Zaproszeni goście, pracownicy, oraz Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej ks. Janusz Steć podkreślali wielki wkład pracy Pani Dyrektor, dziękowali za zaangażowanie w codzienne życie Domu, sumienną realizację obowiązków służbowych, wsparcie w trudnych momentach.  Bo pełnienie funkcji dyrektora, to misja, a zarazem powołanie wymagające wiedzy, umiejętności i rozwagi, które to cechy nasza Pani Dyrektor posiada. Życzliwa, dyskretna, zawsze gotowy do pracy, współpracy, wysłuchania, pomocy. Przez 5 lat pełnienia swych obowiązków łączyła siły z wieloma instytucjami, a jako Dyrektor Centrum Pomocowego Caritas im. św. Jana Pawła II,  dbała o rozwój Naszego Domu.

Droga Pani Dyrektor, jeszcze raz dziękujemy gorąco za lata dobrej i owocnej współpracy, postawę godną naśladowania i serce włożone w każde działanie na rzecz Mieszkańców i Pracowników. Dziękujemy za wzór, sumiennej i pełnej oddania pracy, z prośbą o zachowanie nas w sercu i pamięci. Życzymy Pani Dyrektor wspaniałych dni w życiu osobistym, niezawodnego zdrowia i czasu na realizację własnych pasji i marzeń, by czas ocalił od zapomnienia wspólnie spędzone chwile, wspólne radości, a czasem i smutki.  Dziękujemy !

Tekst i zdjęcia: Marlena Niesiołowska-Pisarczyk